Tri detektívne prípady reportéra AZ - Jurík, Ľuboš: 1947-; Leščinský, Dušan; Smiková, Anna; Kastlová, Marta (Bratislava Smena, 1991)
Známy slovenský publicista a spisovateľ Ľuboš Jurík siahol tentokrát po preňho nezvyčajnom žánri ľ detektívke. Tri detektívne prípady reportéra AZ sa odohrávajú v Bratislave tridsiatych rokov a sú spojené postavou reportéra Antona Zárubu, ktorý sa pri každodennom zháňaní námetov na senzačné články do novín usiluje na vlastnú päsť pátrať po vrahoch a zlodejoch. Jurík podáva sugestívny obraz starej Bratislavy s jej uličkami v Starom Meste, v Podhradí, s jej viechami, barmi a kaviarničkami, verejnými domami i chudobnými izbicami prostitútok z Vydrice; príbehy zapĺňa postavami a postavičkami z "lepších" bratislavských rodín, ale i z prostredia tulákov. Či už je to v príbehu o vražde mladej ženy v dome na Poľnej ulici, o záhadnej smrti bohatej pani magistry alebo o tulákovi, ktorého nájdu mŕtveho na futbalovom štadióne.
Obsah: Vražda v pavlačom dome. Tajomstvo starej dámy. Smrť na futbalovom štadióne.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; bratislavské prostredie; próza; Jurík, Ľuboš (slovenský spisovateľ, novinár, politológ a šéfredaktor časopisu Euroreport Plus. * 14.09.1947 Nové Zámky, Slovensko -); slovenská literatúra - texty; Bratislava (Slovensko); Bratislava (Slovensko)