Európsky hodokvas: Moloch. Bábel. Stĺp hanby. Óda na poslednú a prvú. Parížske romance - Lukáč, Emil Boleslav: 1900-1979; Salamon, Zoltán: 1938-; Kraus, Milan: 1924-2006 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1971)
Ukážka: SMRŤ LETCOVA: Milovník výšok, slobody a kriel, nebál sa búrok, hromobitia, striel. Kde nebezpečie, tam bol iba doma, z prameňov hôr pil žíznivými rtoma. Ku slnku túžil, hore za Ikarom, priepasť zeme ho uhostila karom. Vy, jeho dietky, môžte k nemu blíž, vrátila vám ho milosrdná výš.
Poznámka.
Keywords: básne autorské; reflexívne básne; poézia; slovenská literatúra - texty; Lukáč, Emil Boleslav (slovenský básnik, prekladateľ, evanjelický kňaz a učiteľ; výrazný predstaviteľ básnického neosymbolizmu. * 01.11.1900 Hodruša-Hámre, Slovensko - 14.09.1979 Bratislava, Slovensko); Kraus, Milan (slovenský básnik, esejista, editor, prekladateľ. * 20.08.1924 Tisovec, Slovensko - 08.08.2006 Bratislava, Slovensko); Salamon, Zoltán (slovenský akademický maliar, výtvarník, gragik, ilustrátor. * 1938 Bratislava, Slovensko -)