Dejiny umenia 1 : (Historia del arte, tomo 1) - Pijoan, José: 1880-1963; Borrás, María Luisa: 1931-2010 (Dejiny umenia, 1982)
Prvý zväzok Pijoanových Dejín umenia oboznamuje čitateľa s prvými prejavmi výtvarného cítenia prehistorického človeka, pričom zaslúženú pozornosť venuje najmä čarovnému svetu jaskynného umenia, v ďalších kapitolách odhaľuje krásu vyspelého umenia najstarších starovekých ríší: egyptskej, sumerskej a akkadskej, babylonskej, asýrskej a iránskej, napokon v troch kapitolách osvetľuje legendami obostreté umenie predkolumbovskej Ameriky.