Dejiny umenia 1 (Historia del arte, tomo 1) - Pijoan, José: 1880-1963; Borrás, María Luisa: 1931-2010; Škorupová, Anna; Zapletalová, Ludmila; Žáry, Juraj: 1951- (Bratislava Tatran, 1982)
Prvý zväzok Pijoanových Dejín umenia oboznamuje čitateľa s prvými prejavmi výtvarného cítenia prehistorického človeka, pričom zaslúženú pozornosť venuje najmä čarovnému svetu jaskynného umenia, v ďalších kapitolách odhaľuje krásu vyspelého umenia najstarších starovekých ríší: egyptskej, sumerskej a akkadskej, babylonskej, asýrskej a iránskej, napokon v troch kapitolách osvetľuje legendami obostreté umenie predkolumbovskej Ameriky.
Obsah: Praveké umenie. Egyptské umenie preddynastického obdobia a umenie Starej ríše. Egyptské umenie Strednej a Novej ríše. Egyptské maliarstvo. Egyptské umenie neskorého obdobia. Sumerské a Akkadské umenie. Babylonské a Asýrske umenie. Umenie starovekého Iránu. Predkolumbovské umenie Mexika. Mayské umenie. Andské kultúry. Register. Mimo edície. Fotogr. na front. a predsádkach. Texty k reprodukciám napísala María Luisa Borrásová.
Keywords: dejiny umenia; umenie svetové; umenie výtvarné; praveké umenie; staroveké umenie; egyptské umenie; sumerské umenie; Pijoan, José, celým m. Josef a Josep Pijoan Soteras (španielsky historik umenia, architekt a básnik. * 1880 Barcelona, Španielsko - 1963 Lausanne, Švajčiarsko); babylonské umenie; asýrské umenie; predkolumbovská Amerika; Borrás, María Luisa, celým menom Maria Luisa Gonzalez a Borras (bola španielska historička a kritička umenia, špecializovala sa na avant-garde, profesorka jazykov. * 1931 Barcelona, Španielsko - 23.01.2010 Palafrugel, Španielsko); Žáry, Juraj (slovenský historik umenia, vedecký pracovník. Prednáša dejiny umenia a architektúry od najstarších čias po 19. stor., dejiny pamiatkovej starostlivosti a reštaurovania. * 1951 v Bratislava, Slovensko -)