Dejiny umenia 2 : (Historia del arte, tomo 2) - Pijoan, José: 1880-1963; Salas, María Teresa (Tatran, 1982)
Druhý zväzok Pijoanových Dejín umenia predstavuje ucelené dejiny výtvarného umenia starovekého Grécka a Ríma, ktoré zanechalo hlboké stopy v umení celej Európy. V knihe osobitnú kapitolu tvoria dejiny predhelénskych kultúr: minoskej a mykénskej, ďalšie kapitoly osvetľujú hlavné črty gréckeho archaického umenia, hodnotia významné pamiatky a postavy umenia za Perikla, ďalej rozkvet umenia v 4. storočí pred n.l. a v období helenistickom. Za kapitolou o etruskom umení nasledujú kapitoly podávajúce plastický obraz vývoja rímskeho umenia od jeho začiatkov, cez obdobie republiky, cisárstva, až po zánik ríše západorímskej.