Dejiny umenia 2 (Historia del arte, tomo 2) - Pijoan, José: 1880-1963; Salas, María Teresa; Škorupová, Anna; Zapletalová, Ludmila; Žáry, Juraj: 1951-; Kocúriková, Mária (Bratislava Tatran, 1982)
Druhý zväzok Pijoanových Dejín umenia predstavuje ucelené dejiny výtvarného umenia starovekého Grécka a Ríma, ktoré zanechalo hlboké stopy v umení celej Európy. V knihe osobitnú kapitolu tvoria dejiny predhelénskych kultúr: minoskej a mykénskej, ďalšie kapitoly osvetľujú hlavné črty gréckeho archaického umenia, hodnotia významné pamiatky a postavy umenia za Perikla, ďalej rozkvet umenia v 4. storočí pred n.l. a v období helenistickom. Za kapitolou o etruskom umení nasledujú kapitoly podávajúce plastický obraz vývoja rímskeho umenia od jeho začiatkov, cez obdobie republiky, cisárstva, až po zánik ríše západorímskej.
Obsah: Predhelénske umenie. Grécke archaické umenie až do perských vojen. Grécke archaické umenie po perských vojnách. Grécke umenie za Perikla. Grécke umenie v 4. storočí pred n.l. Helenistické umenie. Etruské umenie. Rímske umenie vo svojich začiatkoch a v období republiky. Rímske umenie za Augusta a jeho nástupcov. Rímske umenie za Flaviovcov a Antoninovcov. Rímske provinčné a vojenské umenie. Umenie na sklonku Rímskej ríše. Register. Mimo edície. Litogr. filmy reprod. dodalo nakl. Salvat Editores, S. A. Texty k reprodukciám napísala Mariá Teresa Salasová.
Keywords: dejiny umenia; umenie svetové; výtvarné umenie; etruské umenie; grécke umenie; rímske umenie; predhelenistické umenie; helenské umenie; Pijoan, José, celým m. Josef a Josep Pijoan Soteras (španielsky historik umenia, architekt a básnik. * 1880 Barcelona, Španielsko - 1963 Lausanne, Švajčiarsko); 4. stor. pred n.l.; Grécko - staroveké; Rím - staroveký (Taliansko); Európa; Žáry, Juraj (slovenský historik umenia, vedecký pracovník. Prednáša dejiny umenia a architektúry od najstarších čias po 19. stor., dejiny pamiatkovej starostlivosti a reštaurovania. * 1951 v Bratislava, Slovensko -); Grécko - staroveké; Rím - staroveký (Taliansko); Európa; encyklopédie obrazové