Dejiny umenia 3 : (Historia del arte, tomo 3) - Pijoan, José: 1880-1963; Borrás, María Luisa: 1931-2010 (Tatran, 1983)
Tretí zväzok Pijoanových Dejín umenia sprostredkuje čitateľovi plastický obraz kultúrneho vývoja v Európe a na Blízkom východe v rozmedzí celého tisícročia (2.-12. storočie n.l.). Autor s vynikajúcou znalosťou problematiky odhaľuje prostý pôvab ranokresťanského umenia na Západe i na Blízkom východe, detailne sa zapodieva vývojom veľkolepého byzantského umenia a jeho prejavmi v stredomorskej oblasti a v Rusku, hodnotí prínos ┤barbarských┤ etnických skupín, vracia sa do prehistórie, k fascinujúcim výtvorom Keltov a Skýtov a poukazuje na ich ohlas v írskej knižnej maľbe a v stredovekom škandinávskom umení.