Dejiny umenia 6 : (Historia del arte, tomo 6) - Pijoan, José: 1880-1963; Borrás, María Luisa: 1931-2010 (Světové umění, 1984)
V šiestom zväzku Pijoanových Dejín umenia sa čitateľ oboznámi s umením 16. storočia, obdobia, v ktorom dosiahla vrchol rozkvetu talianska renesancia. Šírením jej myšlienok sa otvára nová kapitola dejín umenia nielen v Taliansku, ale aj v celej Európe, a ako jej záverečná fáza vzniká manierizmus, charakteristické umelecké hnutie 16. storočia.