Dejiny umenia 7 (Historia del arte, tomo 7) - Pijoan, José: 1880-1963; Borrás, María Luisa: 1931-2010; Škorupová, Anna; Neumanová, Miloslava; Šášky, Ladislav: 1926-1994; Zapletalová, Ludmila; Žáry, Juraj: 1951-; Velázquez, Diego Rodríguez de Silva y: 1599-1660; Ľudovít XIV.: 1638-1715; Rubens, Peter Paul: 1577-1640; Vermeer, Jan: 1632-1675 (Bratislava Tatran, 1985)
Siedmy zväzok Pijoanových Dejín umenia približuje čitateľovi európske umenie 17. a začiatku 18. storočia, ktoré svoju osobitosť vyjadrilo v barokom slohu. Objasňuje vývojový proces a charakteristické črty tohto nanajvýš pôsobivého slohu v architektúre, maliarstve i sochárstve a poukazuje na jeho súvislosti s vtedajším spoločenským dianím (absolutizmus, protireformácia, protiturecké vojny).
Obsah: Barokové umenie v Taliansku. Caravaggio a jeho nasledníci. Barokové umenie v Španielsku. Velázquez. Storočie Ľudovíta XIV. Barokové umenie v Belgicku a v Holandsku. Rubens. Rembrandt. Vermeer van Delft. Barokové umenie v Anglicku, strednej Európe a v Rusku. Register. Texty k reprodukciám napísala María Luisa Borrásová. Fot. na front. a predsádkach. Reg.
Keywords: dejiny umenia; umenie svetové; výtvarné umenie; barokové umenie; architektúra; maliarstvo barokové; sochárstvo barokové; 17.-18. stor; Európa; Pijoan, José, celým m. Josef a Josep Pijoan Soteras (španielsky historik umenia, architekt a básnik. * 1880 Barcelona, Španielsko - 1963 Lausanne, Švajčiarsko); Borrás, María Luisa, celým menom Maria Luisa Gonzalez a Borras (bola španielska historička a kritička umenia, špecializovala sa na avant-garde, profesorka jazykov. * 1931 Barcelona, Španielsko - 23.01.2010 Palafrugel, Španielsko); Šašky, Ladislav (slovenský historik umenia, pamiatkar, múzejník, cirkevný historik, pedagóg, bývalý riaditeľ Historického múzea Slovenského národného múzea, investičný pracovník na obnove národnej kultúrnej pamiatky Bratislavský hrad, autor syntéz Kamenná krása našich miest (1981) a Umenie Slovenska (1988), spoluautor prvého Súpisu pamiatok na Slovensku, autor stoviek článkov a štúdií, školiteľ sprievodcov po historických pamiatkach Bratislavy a autor učebných textov pre vlastivedných sprievodcov po Bratislave. * 30.01.1926 Divín, Slovensko -11.02.1994 Bratislava, Slovensko); Žáry, Juraj (slovenský historik umenia, vedecký pracovník. Prednáša dejiny umenia a architektúry od najstarších čias po 19. stor., dejiny pamiatkovej starostlivosti a reštaurovania. * 1951 v Bratislava, Slovensko -); Velázquez, Diego Rodríguez de Silva (bol španielsky barokový maliar. * 06.06.1599 Sevilla, Španielsko - 06.08.1660 Madrid, Španielsko); Ľudovít XIV. (bol francúzsky a navarrský kráľ z rodu Bourbonovcov, najstarší syn kráľa Ľudovíta XIII. a Anny Habsburskej. * 05.09.1638 Saint-Germain-en-Laye - 01.09.1715 zámok Versailles, Francúzsko); Rubens, Peter Paul, celým menom Pieter Pauwel (Peter Paul) Rubens (je považovaný za jedného z najvýznamnejších maliarov európskeho umenia, spolu s Rembrandtom van Rijn a za najvýznamnejšieho flámskeho maliara 17. storočia. * 28.06.1577 Siegen, Vestfálsko, Nemecko - 30.05.1640 Antverpy, Belgicko); Rembrandt, Harmensz van Rijn (holandský maliar a grafik, významný predstaviteľ európskeho baroka, jeden z najväčších svetových maliarov vôbec. *15.07.1606 Leiden, Holandsko - 04.10.1669 Amsterdam, Holandsko); Vermeer, Jan, alebo Johannes Vermeer, Vermeer van Delft či Johannes van der Meer (bol holandský maliar, ktorý žil a pracoval v Delfte. Od 19. storočia je jedným z najobdivovanejších holandských barokových maliarov. * 31.10.1632 Delft, Holandsko - 15.12.1675 Delft, Holandsko)