Dejiny umenia 10 (Historia del arte, tomo 10) - Pijoan, José: 1880-1963; Borrás, María Luisa: 1931-2010; kolektív autorov; Škorupová, Anna; Žáry, Juraj: 1951- (Bratislava Tatran, 1986)
Desiaty zväzok Pijoanových Dejín umenia zahŕňa prehľad umelckého vývoja od najstarších čias až po sedemdesiate roky 20. storočia. V ôsmich samostatných kapitolách podáva zložitý obraz hlavných tendencií, zoskupení a osobností charakterizujúcich západné umenie 20. storočia.
Obsah: Surrealizmus. Sochárstvo 20. storočia. Francúzske abstraktné maliarstvo po druhej svetovej vojne. Abstraktný expresionizmus. Pop-art. Architektúra 20. storočia. Kinetické umenie a op-art. Priemyselný design. Register. Mimo edície. Ilustr. na front. a predsádkach. Litograf. filmy reprod. dodalo nakladateľstvo Salvat Editores, S. A. Texty k reprodukcuám napísala María Luisa Borrásová.
Keywords: dejiny umenia; umenie svetové; vytvarné umenie; surrealizmus; sochárstvo; maliarstvo; pop-art; 20. stor; západné umenie; Európa; Pijoan, José, celým m. Josef a Josep Pijoan Soteras (španielsky historik umenia, architekt a básnik. * 1880 Barcelona, Španielsko - 1963 Lausanne, Švajčiarsko); Borrás, María Luisa, celým menom Maria Luisa Gonzalez a Borras (bola španielska historička a kritička umenia, špecializovala sa na avant-garde, profesorka jazykov. * 1931 Barcelona, Španielsko - 23.01.2010 Palafrugel, Španielsko); Žáry, Juraj (slovenský historik umenia, vedecký pracovník. Prednáša dejiny umenia a architektúry od najstarších čias po 19. stor., dejiny pamiatkovej starostlivosti a reštaurovania. * 1951 v Bratislava, Slovensko -)