Prehistorické a primitívne umenie: Jaskynné maľby, keramika, totemy, masky, šperky (Prehistoric and Primitive Man) - Čárska, Dagmar; Lommel, Andreas: 1912-2005; Blažo, Pavol: 1943-; Grečnerová, Božena (Pallas Bratislava, 1972)
Veľká publikácia, v ktorej autor dešifruje zmysel čudných znakov a symbolov, záhadných bôžikov a mnohých praktík, s ktorými sa stretávame pri rôznych kmeňoch a kultúrach v rôznych obdobiach. Sprevádza nás všetkými svetadielmi a pomáha pochopiť záhadu dejín (jaskynné maľby, keramika, totemy, masky, šperky, 210 reprodukcií, 103 farebných)...
Výber z obsahu: Predslov. Úvod. Poľovníci. Roľníci. Nomádi. Indonézia a Oceánia. Motív a jeho variácie. Amerika. Prví Američania. Umenie Indiánov. Afrika. Černošské umenie. Africké umenie dnes. Zoznam literatúry. Zoznam farebných reprodukcií. Zoznam čierno-bielych reprodukcií. Menný a vecný register.
Keywords: dejiny umenia; predhistorické umenie; primitívne umenie; kultúry primitívne; človek praveký; Lommel, Andreas (bol nemecký etnológ. * 19.07.1912 v Mníchove, Nemecko - 09.01.2005 v Mníchove, Nemecko); jaskynné malby; keramika; totemy; masky; šperky; vytvarné umenie