Umění pravěku a starověku: Encyklopedie 1 : (Ľ Art et lĺ Homme)(Art and Mankind) - Huyghe, René: 1906-1997; kolektív autorov (Umění a lidstvo, Larousse, 1967)
Prvý zväzok veľké štvordielne encyklopédie výtvarného umenia, vzniknuté za vedenie známeho francúzskeho historika a teoretika umenia. Je venovaný praveku, primitívnym kultúram (Afrika, Oceánia, Amerika), umenie Egypta a Mezopotámie, civilizáciu kovového veku, ďalej klasickým starovekým kultúram Grécka a Ríma a konečne Dálnému východu. Publikácia je prehľadná, obsažná a názorná; spája výklad s množstvom reprodukciou a s početnými prehľadnými mapkami.