Umění pravěku a starověku: Encyklopedie 1 (Ľ Art et lĺ Homme)(Art and Mankind) - Huyghe, René: 1906-1997; kolektív autorov; Stašková, Hana; Formanová, Eva; Macková, Libuše; Knobloch, Edgar: 1927-2013; Ficenec, Josef; Neumannová, Miloslava; Huyghe, René: 1906-1997 (Praha Odeon, 1967)
Prvý zväzok veľké štvordielne encyklopédie výtvarného umenia, vzniknuté za vedenie známeho francúzskeho historika a teoretika umenia. Je venovaný praveku, primitívnym kultúram (Afrika, Oceánia, Amerika), umenie Egypta a Mezopotámie, civilizáciu kovového veku, ďalej klasickým starovekým kultúram Grécka a Ríma a konečne Dálnému východu. Publikácia je prehľadná, obsažná a názorná; spája výklad s množstvom reprodukciou a s početnými prehľadnými mapkami.
Výber z obsahu: Autoři statí. Úvod. Pravěké umění. Primitivní umění. Zemědělské říše. Civilizace kovového věku. Počátky antické kultury. Starověk a zrod nového světa. Zrání asijského umění. Historický přehled. Závěr: Indická a čínská estetika. Poděkování. Rejstřík.
Keywords: Huyghe, René (bol francúzsky historik, kritik a teoretik umenia, redaktor syntetickej práce Umenie a ľudstvo. Podľa Reného Huyghea ,,Umenie sa začína vo chvíli, keď človek už netvorí s utilitárnym zámerom, ako to robia zvieratá, ale aby niečo zobrazil alebo vyjadril. * 03.05.1906 Arras, Francúzsko - 05.02.1997 Paríž, Francúzsko); dejiny umenia; výtvarné umenie; umenie svetové; praveké umenie; primitivne umenie; civilizácie; poľnohospodárstvo; antická kultúra; starovek; ázijské umenie; rímske umenie; grécke umenie; Knobloch, Edgar (bol český a evropský badatel, historik, polyglot a spisovateľ. Špecializoval sa na dejiny strednej Ázie a islamského sveta. Vyštudoval históriu Stredného východu na Karlovej univerzite a Oriental Institute v Prahe. Veľa cestoval a prvýkrát navštívil Strednú Áziu v roku 1959. Stal sa členom Kráľovskej geografickej spoločnosti v roku 1999. * 11.11.1927 Praha, Česko - 03.02.2013 Quillan, Francúzsko)