Antické umenie : (The Classical World) - Strong, Donald Emrys: 1927-1973 (Umenie sveta, 1970)
O antické pamiatky, uložené dnes zväčša v múzeách a súkromných zbierkach, je stále veľký záujem. Zachované antické stavby - Partenón v Aténach, akvadukty v Ríme a v Nimes, Hadriánov múr i chrámy v Palmýre - navštevujú odborníci aj turisti. Kniha vysvetľuje, ako vznikli umelecké diela a čo znamenajú v histórii ľudstva. Zahrňuje obdobie od mínóskej Kréty okolo r. 1700 pred n.l. až po vládu Konstantina Veľkého v 4. stor. n.l., keď sa kresťanstvo stalo oficiálnym náboženstvom rímskeho cisárstva.