Antické umenie (The Classical World) - Strong, Donald Emrys: 1927-1973; Fridrichovský, Marian; Škorupová, Anna; Blažo, Pavol: 1943-; Kocúriková, Mária (Bratislava Pallas, 1970)
O antické pamiatky, uložené dnes zväčša v múzeách a súkromných zbierkach, je stále veľký záujem. Zachované antické stavby - Partenón v Aténach, akvadukty v Ríme a v Nimes, Hadriánov múr i chrámy v Palmýre - navštevujú odborníci aj turisti. Kniha vysvetľuje, ako vznikli umelecké diela a čo znamenajú v histórii ľudstva. Zahrňuje obdobie od mínóskej Kréty okolo r. 1700 pred n.l. až po vládu Konstantina Veľkého v 4. stor. n.l., keď sa kresťanstvo stalo oficiálnym náboženstvom rímskeho cisárstva.
Výber z obsahu: Úvod. Charakter gréckeho umenia. Historický prehľad. Bronzová doba. Počiatky gréckeho umenia. Umenie gréckych mestských štátov. Helénsky svet. Grécki umelci za hranicami gréckeho sveta a umenie Etruskov. Rímska ríša. Slovníček. Historický prehľad. Zoznam reprodukcií. Menný a vecný register. Zoznam literatúry.
Keywords: dejiny umenia; umenie výtvarné; výtvarné umenie; umenie svetové; antické umenie; umenie antické; Strong, Donald Emrys (anglický archeológ, historik umenia a architektúre rímskeho sveta. Vydal "Stručný oxfordský slovník archeológie". * 1927 v Haverfordwest, Pembrokeshire, Anglicko - 1973 Anglicko); architektúra antická; bronzová doba; grécke umenie; Helénske umenie; Etruské výtvarné umenie; Rímska ríša; mapy antické; Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -)