Ranokresťanské a byzantské umenie (The Early Christian and Byzantine World) - Lassus, Jean: 1807-1857; Škorupová, Anna; Blažo, Pavol: 1943-; Grečnerová, Božena; Konstantin I. Veľký: cca 272-337 (Bratislava Pallas, 1971)
Autor osvetľuje v obsažnej štúdií jedinečné dejiny ranokresťanského umenia a umenia byzantskej kultúrnej oblasti. Text dopĺňa 200 prekrásnych reprodukcií z toho 117 farebných. Autor s vynikajúcou znalosťou matérie analyzuje vplyv stavebnej aktivity cisára Konštantína v Itálii aj v Svätej zemi...
Obsah: Úvod. Začiatky. Obdobie vlády Konštantína Veľkého. Baziliky a svätyne s centrálnym pôdorysom. Ravenna - Architektúra a mozaiková výzdoba. Architektúra kupoly. Ikonografia. Umenie na Západe. Expanzia byzantského umenia. Chrámové poklady. Zlatníctvo. Zoznam reprodukcií. Porovnávacia a chronologická tabuľka. Slovníček. Zoznam literatúry. Menný a vecný register.
Keywords: Lassus, Jean, celým menom Jean Baptiste-Antoine Lassus (bol francúzsky architekt, reštaurátor, dizajnér, špecialista stredovekej architektúry. * 19.03.1807 v Paríži, Francúzsko - 15.07.1857 Vichy, Francúzsko); dejiny umenia; výtvarné umenie; umenie výtvarné; architektúra; mozaika; maľba; plastika; šperky; ikonografia; ranokresťanské umenie; byzantské umenie; chrámové poklady; zlatníctvo; Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); umenie svetové; reprodukcie; Konstantin I. Veľký, celým menom Flavius Valerius Constantinus (bol od roku 306 rímskym cisárom a od roku 324 až do svojej smrti nespochybniteľným vládcom celej rímskej ríše. * 27.02. niekedy medzi rokmi 272 až 285 v Naissu, Horní Moesia - 22.05.337 v blízkosti Nikomédii, Bitýnia)