Máj - Mácha, Karel Hynek: 1810-1836; Šmatlák, Stanislav: 1925-2008; Meisner, Jan: 1939-; Michaláč, Jozef: 1944-; Šulc, Daniel (Tatran Bratislava, 1974)
Lyrickoepická básnická poviedka Máj je vyvrcholením Máchovej tvorby, jeho zápasu o vyjadrenie podoby sveta, ktorý sa mu zjavil. Básnik opisuje a odsudzuje spoločnosť, ktorá zničila nejedno ľudské šťastie. Mácha sa pokúsil stlmiť túto otvorenosť vlastnej skladby troma zásahmi: venovaním Hynkovi Kommovi (pekárovi a zámožnému mešťanovi), zaradením básne Čechové sú národ dobrý a Výkladom Mája. Výklad Mája strháva pozornosť na oslavu krásy májovej prírody. Samotné dielo Máj nie je zaradené do ani jedného zo spomenutých okruhov a nachádza sa úplne na začiatku knihy.
Doslov: F.X. Šalda - K.H. Mácha (Stanislav Šmatlák). Chronológia života a diela autora.
Keywords: básne autorské; lyricko-epické básne; poézia; česká literatúra - texty; Mácha, Karel Hynek (český básnik, prozaik, predstaviteľ romantizmu a zakladateľ modernej slovenskej poézie. * 16.11.1810 Praha, Česko - 06.11.1836 Litoměřice, Česko); Šmatlák, Stanislav , pseudonym Stanislav Kostka (slovenský literárny historik, vedec, teoretik a kritik, editor, autor základných diel o dejinách slovenskej literatúry, 28.11.1925 Osľany - 5.8.2008 Bratislava)