Neučesané myšlienky : (Myśli nieuczesane) - Lec, Stanislaw Jerzy: 1909-1966 (Žihadlice, 1986)
Výber z poézie, epigramov a aforizmov jedného z najväčších európskych satirikov nášho veku, poľského básnika St. J. Leca, sa v preklade a zostavení V. Mihálika prezentuje v pomerne širokom myšlienkovom aj tvarovom zábere. Lecovo dielo je vôbec syntézou lyriky a satiry, jeho autor je majstrom lapidárneho filozofického paradoxu, irónie smerujúcej k morálnej reflexii skutočnosti. Lecov humor, satira nie sú nikdy samoúčelné, sú uštipačné, melancholické aj útočné.