Dekameron : (Decameron) - Boccaccio, Giovanni: 1313-1375 (Čítanie študujúcej mládeže, 1969)
Dekameron je cyklus sto noviel, ktoré si rozpráva po desať dní desať mladých ľudí (7 dievčat a 3 mládenci) vo vilke na florentskom vidieku, kde sa uchýlili, aby v zábave a speve vyčkali vyčíňanie moru.