Válka s Mloky - Čapek, Karel: 1890-1938 (Čítanie študujúcej mládeže, 1975)
Na ostrove Tana Masa objavil pri love perál kapitán van Tocha obrovské mloky. Čoskoro spoznal, že sú veľmi inteligentné a začal využívať ich potápačských zručností na zber perál. Oslovil významného továrnika Bondyho o finančnú podporu. Obaja muži sa dohodli a Bondy poskytol lode, na ktorých Tocha prevážal mloky do rôznych oblastí na svete. Lebo ľudia začali hojne využívať lacnej pracovnej sily mlokov, začali sa mloky veľmi rýchlo množiť a potrebovali stále viac a viac životného priestoru. Preto tiež výbuchy rozširovali mora. Ľudia umierali, nechceli sa však vzdať. Mloky boli nakoniec porazení vďaka hádke, ktoré medzi nimi vznikali.Autor v ironickom tóne vyjadruje presvedčenie, že rovnako ako boli mloky vyzbrojovania a podporovaní ľuďmi, tak je fašizmus podporovaný mnohými kapitalistickými národy.