Za hranicami nepriateľstva : (Za porogom vraždy) - Nazarov, Vadim Ivanovič (Sputnik, 1987)
Kniha hovorí o všemožných formách symbiózy a o tom, čo poskytne ich štúdium. Kvety a hmyz, riasy a bezstavovce, baktérie a mnohobunkové organizmy, mravce a rastliny - to sú len niektoré príklady z bohatého sveta spolupráce organizmov, ktorá hrá dôležitú úlohu v prírode. Kniha je veľkou ódou na prírodu a súčasne aj holdom tisícom známych i neznámych vedcov-prírodovedcov, ktorí neraz celá život obetujú svoj čas, aby v nesmierne trpezlivých výskumoch a bádaniach odhalili "drobné" tajomstvá prírody.