Za hranicami nepriateľstva (Za porogom vraždy) - Nazarov, Vadim Ivanovič; Luxová, Miroslava; Lux, Alexander; Oravec, Marián: 1958-; Pernecký, Jozef: 1944-; Lux, Alexander (Bratislava Smena, 1987)
Kniha hovorí o všemožných formách symbiózy a o tom, čo poskytne ich štúdium. Kvety a hmyz, riasy a bezstavovce, baktérie a mnohobunkové organizmy, mravce a rastliny - to sú len niektoré príklady z bohatého sveta spolupráce organizmov, ktorá hrá dôležitú úlohu v prírode. Kniha je veľkou ódou na prírodu a súčasne aj holdom tisícom známych i neznámych vedcov-prírodovedcov, ktorí neraz celá život obetujú svoj čas, aby v nesmierne trpezlivých výskumoch a bádaniach odhalili "drobné" tajomstvá prírody.
Výber z obsahu: Ako živočíchy postupne strácajú svoju nezávislosť. Endosymbióza s riasami. Dajte pozor, kapitán! Ryby všetkým na obdiv. Kvety, ktoré zverili živočíchom to najtajnešie. Hmyz - ochranca rastlín, záhradník, pestovateľ húb. Zväzky s nepozorovanými. Dobyvatelia nehostiných oblastí. Priateľstvo ukryté pod zemou. symbióza v histórii života. Problémy od malého k veľkému. Najdôležitejšie závery knihy. Ilustr. na front. a predsádkach.
Keywords: prírodné vedy; rastliny; živočíchy; symbióza (z biologického hľadiska); botanika; zoológia; mravce; termiti; koraly; endosymbióza(biolog.-súžitie jedného druhu organizmu v tele druhého); ochrana rastlín; ochrana prírody; knihy populárno-náučné pre mládež; Pernecký, Jozef (slovenský výtvarník, grafik, typograf. * 19.04.1944 Kúty, Slovensko -); Barica, Ján (slovenský spisovateľ literatúry faktu, prekladateľ, redaktor. Jeho dielo o priekopníkoch slovenskej vedy a techniky určené predovšetkým mladému čitateľovi Malý slovenský panteón vedy a techniky (2004) obsahuje 115 medailónov. * 28.12.1928 Solivar, Slovensko - 25.08.2005 Bratislava, Slovensko)