Šesť svetov živého sveta - Škárka, Bohumil: 1933- (Mladé letá, 1984)
Svet rastlín a živočíchov je mnohotvárny - do každého z nich autor usporiadal pre čitateľa unikátnu exkurziu. Jej účasník sa dozvie o charakteristických, ale neraz nevnímaných vlastnostiach a schopnostiach organizmov, ako je schopnosť konať pohyby, reagovať na svetlo alebo svetlo vydávať, dorozumievať sa pomocou zvukov či pachov, využívať mnohorako svoje sfarbebie, realizovať svoje životné procesy v čase...