Šesť svetov živého sveta - Škárka, Bohumil: 1933-; Pernecký, Jozef: 1944-; Mičieta, Pavol; Křeček, Ján: 1943-; Dašková, Kveta: 1935- (Bratislava Mladé letá, 1984)
Svet rastlín a živočíchov je mnohotvárny - do každého z nich autor usporiadal pre čitateľa unikátnu exkurziu. Jej účasník sa dozvie o charakteristických, ale neraz nevnímaných vlastnostiach a schopnostiach organizmov, ako je schopnosť konať pohyby, reagovať na svetlo alebo svetlo vydávať, dorozumievať sa pomocou zvukov či pachov, využívať mnohorako svoje sfarbebie, realizovať svoje životné procesy v čase...
Výber z obsahu: Svet farieb. Svet pohybu. Svet zvukov. Svet svetla. Svet vôňí a zápachov. Svet času. Biologické rytmy a človek. Ilustr. na predsádkach. Fotografie prevzaté z domácich a zahr. čas. a publ. Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: prírodné vedy; ekológia rastlín; ekosystémy; správanie rastlín; život v prírode; príroda; rastliny; živočíchy; bionómia rastlín; svet farieb; svet pohybu; Dašková, Kveta (slovenská spisovateľka pre deti a mládež, redaktorka, vydavateľka. Nar. 23.08.1935 v Piešťanoch, Slovensko -); svet zvukov; svet svetla; svet vôňi; svet času; ochrana prírody; pre čitateľov od 13 rokov; Pernecký, Jozef (slovenský výtvarník, grafik, typograf. * 19.04.1944 Kúty, Slovensko -)