Veľký Gatsby : (The Great Gatsby) - Fitzgerald, Francis Scott: 1896-1940 1896-1940 (Svetová knižnica SME, 2005)
Fitzgerald poukazuje na nestálosť lacného pozlátka spoločenskej smotánky. Vo svete vyššej spoločnosti nie je nič skutočné, všetky city, a to dokonca aj láska, sú jednou veľkou pretvárkou. Hoci Gatsby do lepších spoločenských vrstiev patril, nikdy sa im neprispôsobil. Urobil to koniec koncov len z lásky k Daisy, pretože sa jej snažil dokázať, že už dávno nie je tým chudobným mladíka, čo sa jej dvoril, ale že sa o ňu dokáže postarať a zabezpečiť ju.