Umění renesance a baroku: Encyklopedie 3. zv. (Ľ Art et lĺ Homme)(Art and Mankind) - Huyghe, René: 1906-1997; kolektív autorov (Světové dějiny: Umění a lidstvo, Larousse, 1970)
Ďalší zväzok monumentálneho diela sprevádza prostredníctvom nadmieru zasväteného textu i reprodukcií, z ktorých 1166 je čiernobielych a 45 farebných, rozmanitosťou výtvarného prejavu štyroch storočí, v ktorých vývoj prekonal cestu mezidvěmanávraty ku klasickým ideálom. Z veľkej časti sa štúdia pohybujú na území Európy, stručne je zastihnutá aj histórie umeleckej tvorby v Severnej a Južnej Amerike. Na začiatku každého zo štyroch celkov, na ktoré sú v publikácii vymedzenej dějinyfázovány, je súhrnná kapitola "Umenie, život a idey". Po nej sú potom na rade príspevky svetových odborníkov, predovšetkým francúzskych, belgických, talianskych a španielskych.