Islámské umění (Landmarks of the World's Art: The World of Islam) - Grube, Ernst J.: 1932-2011; Benda, Klement; Hájek, Lubor; Čechák, Karel (Praha Artia, 1973)
Uměleckohistorická práce o hlavních vývojových tendencích islámského umění, vyrůstajícího z předislámských tradic podrobených zemí a z arabských, perských a tureckých prvků, demonstruje bohatství a rozmanitost jeho projevůvarchitektuře, malířství, keramice, kovu, řezbě, kobercích aj. Látka je rozčleněna podle jednotlivých dynastií, jež ovládaly části původně jednotné muslimské říše.
Obsah: Úvod. Omájovské umění. Abbásovci v Bagdádu a místní dynastie na Východě. Omájovci ve Španělsku. Fátimovci. Seldžukovské umění v Íránu. Umění seldžuckých Turků v Anatólii. Umění za Atabegovců a Ajjúbovců. Mongolské období. Mamlúcké umění. Španělští Nasrovci. Tímúrovské odbobí. Umění osmanských Turků. Safíjovský Írán. Islámské umění v Indii. Doslov: Islámské umění a my (Lubor Hájek). Literatúra. Seznam vyobrazení. Rejstřík.
Keywords: spoločenské vedy; dejiny umenia; umenie výtvarné; výtvarné umenie; islamské umenie; architektúra; Blízky východ; Grube, Ernst J. (bol rakúsky historik islamského umenia a prvý kurátor islamskej zbierky v Metropolitan Museum of Art. * 09.05.1932 Kufstein, Rakúsko - 12 .06.2011 Londýn, Anglicko); práce z kovu; maľba; koberce; rezby; keramika; Blízky východ