Islamské umenie (The World of Islam: Landmarks of the World's Art) - Grube, Ernst J.: 1932-2011; Pauliny, Ján: 1939-; Blažo, Pavol: 1943-; Kocúriková, Mária (Pallas Bratislava, 1973)
V tejto publikácii nás dr. Grube oboznamuje s islamským svetom a jeho umením. Na bohatom ilustračnom materiáli môžeme obdivovať monumentálne mešity a paláce, štíhle minarety, prekrásne miniatúry a fascinujúce orientálne koberce...
Obsah: Úvod. Umajjovské umenie. Abbásovci z Bagdadu a miestne dynastie na východe. Umajjovci v Španielsku. Fátimovci. Umenie seldžuckých Turkov v Iráne. Umenie seldžuckých Turkov v Anatólii. Umenie Atabegov a Ajjúbovcov. Mongolské obdobie. Mamlucké obdobie. Umenie Nasrovcov v Španielsku. Timurovské obdobie. Umenie osmanských Turkov. Safíjovský Irán. Islamské umenie v Indii.
Keywords: Grube, Ernst J. (bol rakúsky historik islamského umenia a prvý kurátor islamskej zbierky v Metropolitan Museum of Art. * 09.05.1932 Kufstein, Rakúsko - 12 .06.2011 Londýn, Anglicko); spoločenské vedy; dejiny umenia; umenie výtvarné; výtvarné umenie; umenie islamské; islamské umenie; Pauliny, Ján (slovenský arabista, ktorý preložil do slovenčiny príbehy Tisíc a jednej noci. Vo vedeckej práci sa najskôr venoval arabskej autobiografickej literatúre, neskôr výskumu arabskej ľudovej literatúry ľ náboženskej a svetskej. Jeho vedecké práce zhodnotili a citujú poprední zahraniční odborníci. Nar. 1939 -); 7.-20. stor; Blízky východ; architektúra; práce z kovu; maľba; koberce orientálne; rezby; keramika; mešity; paláce; Blízky východ; Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -)