Cesta na kozmodróm - Golovanov, Jaroslav Kirillovič: 1932-2003; Šmihula, Vladimír: 1943-; Michaláč, Jozef: 1944-; Gagarin, Jurij Aleksejevič: 1934-1968; Koroľov, Sergej Pavlovič: 1907-1966 (Bratislava Mladé letá, 1987)
Autor sleduje úsilie ľudí lietať od najstarších čias až po let prvého kozmonauta sveta Jurija Gagarina. Autor sa nielen dobre poznal s Gagarinom, so Sergejom Koroľovom, hlavným konštruktérom sovietskej raketovej techniky, ako aj s ďalšími kozmonautmi. Svet kozmických výskumov i letov je mu preto blízky a tak môže o ňom rozprávať tak zapálene a zasvätene ako práve v tejto knihe...
Fot. na front.; Literatúr ruská. Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: prírodné vedy; astronómia; astrofyzika; kozmonautika; vesmír; osobnosti kozmonautiky; konštruktéri ruskí; kozmonauti ruskí; technika raketová; raketová technika; kozmické výskumy; knihy populárno náučné; pre čitateľov od 13 rokov; Golovanov, Jaroslav Kirillovič (bol ruský novinár, spisovateľ a populizátor vedy. Zaoberal sa sovietským výskumom vesmíru od jeho začiatkov. * 02.06.1932 Moskva, Rusko - 21.05.2003 Moskva, Rusko); Gagarin, Jurij Aleksejevič (bol sovietsky kozmonaut, prvý človek, ktorý vzlietol do vesmíru. Svoj kozmický let odštartoval 12. apríla 1961 v lodi Vostok 1 z kozmodrómu Bajkonur. Obletel Zem a po 108 minútach pristál. * 09.03.1934 Klushino, Rusko - 27.03.1968 Kirzhach, Rusko); Koroľov, Sergej Pavlovič (bol sovietsky raketový konštruktér, v rokoch 1946 až 1966 bol počas vesmírnych pretekov medzi USA a ZSSR vedúcim sovietskeho raketového programu. * 12.01.1907 Žytomyr, Ukrajina - 14.01.1966 Moskva, Rusko)