Perry Mason 1: Prípad námesačníkovej netere. Prípad chromého kanárika. Prípad s hracími kockami - Gardner, Erle Stanley: 1889-1970; Krupa, Viktor: 1936-; Pawliková-Vilhanová, Viera: 1944- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1971)
Tri detektívky, ktoré spájajú postavy advokáta Perryho Masona, jeho sekretárky Delly a súkromného detektíva Paula. V prvom prípade Ednu trápia nevšedné starosti. Jej strýko Kent trpí námesačnosťou a vtedy vraj máva vražedné chúťky. Navyše, chce sa znova oženiť. Jeho bývalá manželka, ako aj podozrivý obchodný partner pokladajú svoje záujmy za ohrozené a podnikajú riskantné kroky proti nemu. Závisí od obhajcu Masona ako, a či vôbec, sa mu podarí dokázať nevinu svojho klienta... V Prípad chromého kanárika sa Mason výnimočne ujme zastupovania ženy v rozvodovom konaní, pretože ho upútal kanárik, ktorého priniesla. Čoskoro je jeho mandantka obvinená z vraždy svojho manžela. Dôležitým v celom prípade je práve kanárik, vďaka ktorému sa Masonovi podarí získať potrebný dôkaz a usvedčiť skutočného vraha. V Prípade s hracími kockami sa príbuzný bohatého muža usilujú získať jeho peniaze.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; Gardner, Erle Stanley (americký právnik a spisovateľ detektívnych románov. * 17.07.1889 Malden, Massachusetts, Spojené štáty americké - 11.03.1970 Temecula, Kalifornia, Spojené štáty americké -); próza; americká literatúra - texty; Krupa, Viktor (slovenský jazykovedec, orientalista, autor literatúry faktu, prekladateľ. * 23.12.1936 Nové Mesto nad Váhom, Slovensko -); Pawliková-Vilhanová, Viera (slovenská afrikanistka a prekladateľka z angličtiny a svahilštiny. Zaoberá sa africkými dejinami, kultúrou a literatúrou. * 09.10.1944 v Tučeku, okres Martin, Slovensko -)