Sfingy 20. storočia : (Sfinksy XX veka) - Petrov, Rem Viktorovič: 1930- (Periskop, 1977)
Kniha o imunológii - o vede, ktorej sa podarilo zbaviť ľudstvo kiahní, moru, cholery, detskej obrny a iných ťažkých chorôb, a na dovŕšenie všetkých divov v našich dňoch vytvoriť živé "sfingy", poskytnúť chirurgom spôsoby ako prekonávať neznášanlivosť tkanív a zabezpečiť úspešnú transplantáciu.