Sfingy 20. storočia (Sfinksy XX veka) - Petrov, Rem Viktorovič: 1930-; Slivková, Katarína st.; Meisner, Ján: 1939-; Michaláč, Jozef: 1944-; Pitoňák, Jozef (Bratislava Obzor, 1977)
Kniha o imunológii - o vede, ktorej sa podarilo zbaviť ľudstvo kiahní, moru, cholery, detskej obrny a iných ťažkých chorôb, a na dovŕšenie všetkých divov v našich dňoch vytvoriť živé "sfingy", poskytnúť chirurgom spôsoby ako prekonávať neznášanlivosť tkanív a zabezpečiť úspešnú transplantáciu.
Výber z obsahu: Neochvejnosť presvedčenia. Vo vedeckom spore sú všetci víťazmi. Výsledky sporov. Zotrvačnosť myslenia. Prvoobjaviteľ vo vede - to je vždy relatívny pojem. Veda a prax. Ndividualita nadovšetko. Nové objavy. Výskum nikdy nie je izolovaný. Imunita naruby. Obsah vedeckého termínu. Nový termín - Sfingy. Neosobná imunológia a temperamentná chirurgia. Storočie transplantácií srdca. Vzájomné spojenie vied. Kozmický vek. Klub imunológov. Spoluvydavateľ Mir, Moskva. Tlač v ZSSR.
Keywords: prírodné vedy; medicína; imunológia; transplantácie chirurgické; choroby v minulosti; biológia; bunky; farmakológia; lekárnictvo; liečiteľstvo; kiahne; mor (pestis); cholera; detská obrna; bádanie vedecké; knihy populárno-náučné; faktografická literatúra; Meisner, Jan (slovenský výrvarník, ilustrátor, gragik, dizajnér, vysokoškolský pedagóg. * 29.12.1939 Bratislava, Slovensko -)