Slaťina, Slaťina ...: Zbierka ľudových piesní - Králik, Alexander; Pavlíková, Zuzana (Obecný úrad, 2004)
Pre slatinské piesne, tak ako všeobecne pre piesne Podpoľania, sú charakteristické štyri piesňové žánre: piesne ľúbostné (záletnícke), tanečné (aj vo forme rozkazovačiek), regrútske (vojenské) a zaujímavá skupina pastiersko-zbojníckych piesní. Niektoré zaznamenané piesne nie sú domáceho pôvodu, dostali sa sem zo susedných oblastí, udomácnili sa a prispôsobili sa slatinskej duši. Výskum piesňového repertoáru Zvolenskej Slatiny naďalej pokračuje, avšak vzhľadom na jeho bohatosť chceme ponúknuť v tejto zbierke aspoň jeho časť.