Rozhovory o novej imunológii - Petrov, Rem Viktorovič: 1930-; Lichvár, Jozef; Michaláč, Jozef: 1944- (Bratislava Obzor S.l. , b.t. [vyd.], 1979)
Imunitný systém nášho organizmu nesúvisí iba s ochranou proti infekčným chorobám a v novšom období s transpláciou tkanív a organizmov. Jeho poruchy majú priamy vzťah k vzniku takých komplikácií, ako je hemolýza, reumatická horúčka a rôzne druhy alergií, imunológovia budú mať rozhodujúci podiel na ich liečení.
Obsah: Imunológia stara - Imunológia nová: Nezvyklé spojenie slov: nová imunológia. Možno vôbec takto hovoriť - "nová fyzika", "nová matematika"? Stará imunológia - to je očkovanie proti infekčným chorobám. Spojenie imunológie s inými vednými odbormi - to ešte nie je nová imunológia. Organizmus s jeho imunitným systémom možno porovnať s kybernetickým zariadením so spätnou väzbou a schopnosťou sebazáchovy. Čo sa stane, ak vložíme do spojovacieho kanála informácie zapísané čínskymi hieroglyfmi? V dôsledku kozmických výskumov naozaj čakajú imunológov závažné úlohy?
Základy imunológie: Za zakladateľa imunológie nepovažujú Jennera, ale Pasteura. Pasteur nevedel, prečo očkovacie látky chránia pred nákazlivými chorobami. Myslel si, že mikróby "vyjedajú" z organizmu čosi, čo potrebujú pre svoju existenciu. Zásluhou I.I. Mečnikova veľká imunologická diskusia upriamila pozornosť na bunku.
Protilátky, T-lymfocyty a B-lymfocyty: Čo sú to plazmatické bunky, ktoré vyrábajú protilátky, a možno ich pokladať za najdôležitejšie bunky imunitného systému?
Spoluvydavateľ Mir, Moskva. Tlač v ZSSR.
Keywords: prírodné vedy; medicína; imunológia; imunoterapia; molekulárna imunológia; patológia; klinická medicína; alergie; transplantácie tkanív; hemolýza; reumatizmus; liečenie; infekčné choroby; očkovanie; protilátky; lymfocyty; bunky imunitného systému; knihy populárno-náučné; faktografická literatúra