Ak sa vrátime z mora : (Na linii życia i śmiérci) - Bielski, Marián (Členská knižnica Pravda, 1985)
Absolvent námornej školy v Poľsku a dlhoročný aktívny dôstojník na rôznych lodiach, dôverne poznal namáhavú a vysiľujúcu prácu tisícov námorníkov, ktorí slúžili na poľských lodiach v rámci atlantických a arktických konvojov. Tieto konvoje predstavovali linky života: dopravovali do Veľkej Británie, Murmanska a na Stredný a Ďaleký východ ropu, zbrane, muníciu, potraviny, lieky...