Deväťdesiattri : (Quatrevingttreize) - Hugo, Victor: 1802-1885 (Čítanie študujúcej mládeže, 1974)
Román zobrazuje nejdramatickejší rok Veľkej francúzskej revolúcie, rok 1793. Približuje ho na osudoch troch postáv z oboch táborov, a to jednak na postave vodcu protirevolučnej selskej vzbury vo vendéskom kraji a jednak na postavách dvoch stúpencov revolúcie, ktorí tragicky hynú pre rozpory medzi vernosťou revolúcii a osobnými citmi.