Deväťdesiattri (Quatrevingttreize) - Hugo, Victor: 1802-1885; Bodecký, Ratibor; Vantuch, Anton: 1921-2001; Meisner, Jan: 1939-; Michaláč, Jan; Hattala, František (Tatran Bratislava, 1974)
Román zobrazuje nejdramatickejší rok Veľkej francúzskej revolúcie, rok 1793. Približuje ho na osudoch troch postáv z oboch táborov, a to jednak na postave vodcu protirevolučnej selskej vzbury vo vendéskom kraji a jednak na postavách dvoch stúpencov revolúcie, ktorí tragicky hynú pre rozpory medzi vernosťou revolúcii a osobnými citmi.
Doslov: Románová epopeja o roku 1793 (Anton Vantuch). Chronológia autorovho života a diela. Vysvetlivky. Literatúra mimočítanková.
Keywords: romány autorské; historické romány; Hugo, Victor Marie (francúzsky básnik, prozaik, dramatik, románopisec, esejista, politik. * 26.02.1802 Besançon, Francúzsko - 22.05.1885 Paríž, Francúzsko); revolučné romány; Veľká francúzska revolúcia; 18. stor; dobrodružné romány; próza; francúzska literatúra - texty; Vantuch, Anton, pseudonym: A. Vanovský, J. Jendek (bol český literárny historik, prekladateľ. Zaoberal sa antickou literatúrou a stredovekým francúzskym písomníctvom. * 01.01.1921 Brušperk, Česko - 12.09.2001 Bratislava, Slovensko); Meisner, Jan (slovenský výrvarník, ilustrátor, gragik, dizajnér, vysokoškolský pedagóg. * 29.12.1939 Bratislava, Slovensko -)