Chrám Matky božej v Paríži 2 (Notre-Dame de Paris) - Hugo, Victor: 1802-1885; Bartko, Michal: 1923-2008; Mrlian, Ondrej: 1921-1973; Mrlianová, Zuzana ml.; Longauer, Ľubomír: 1948-; Wursterová, Alica: 1949- (Tatran Bratislava, 1984)
Pokračovanie prvého diela známeho autora Victora Huga. Do jadra historického románu vstupuje ľud, parížska chudoba, ešte neuvedomelá, ale živelne sa búriaca a trhajúca okovy cirkevnej tyranie. Román iste upúta čitateľa svojou dramatickosťou, dejom plným neočakávaných zvratov a najrozmanitejších prekvapení.
Vysvetlivky. Doslov: Otrasná epopeja stredoveku (Michal Bartko). Život a dielo Victora Huga (Z.M.)
Keywords: romány autorské; Hugo, Victor Marie (francúzsky básnik, prozaik, dramatik, románopisec, esejista, politik. * 26.02.1802 Besançon, Francúzsko - 22.05.1885 Paríž, Francúzsko); Bartko, Michal (slovenský spisovateľ, redaktor, prekladateľ. Po prvých básňach a literárnokritických príspevkoch od polovice 50. rokov sústredil záujem na teoretické otázky estetiky a literatúry, ovplyvnený šaldovskou estetikou a francúzskou filozofiou umenia. * 23.09.1923 Važec, Slovensko - 17.06.2008 Liptovský Hrádok, Slovensko); Mrlian, Ondrej (slovenský spisovateľ monografií, redaktor, prekladateľ z francúzština a nemčiny. * 05.04.1921 Hybe, Slovensko - 20.06.1973 Bratislava, Slovensko); historické romány; 15. stor; spoločenské romány; šľachta francúzska; ľud francúzsky; romány o láske; Katedrála Notre Dame (Paríž); Paríž (Francúzsko); sfilmované romány; próza; francúzska literatúra - texty; Paríž (Francúzsko); Francúzsko; Longauer, Ľubomír (slovenský maliar, grafik, vysokoškolský pedagóg, 2.6.1948 Banská Bystrica -)