Sklený vrch - Bednár, Alfonz: 1914-1989; Sulík, Ivan: 1943-; Longauer, Ľubomír: 1948- (Bratislava Tatran, 1986)
Psychologický román napísaný vo forme denníka. Táto forma tým, že podáva vonkajšiu i vnútornú skutočnosť z hľadiska postavy na nej zúčastnenej, robí román presvedčivejším. Prelínajú sa tu tri obdobné pásma - bližšia i vzdialenejšia minulosť a bezprostredne prežívaná skutočnosť na stavbe priehrady. Príbeh sa odohráva v tichej doline, tá akoby tvorila ďalšiu postavu. Ovplyvňuje osudy postáv. Predstavuje pre nich určitú istotu v tomto neistom svete, prameň lásky a porozumenia, hrdinstva a ľudskej solidarity.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; Longauer, Ľubomír (slovenský maliar, grafik, vysokoškolský pedagóg, 2.6.1948 Banská Bystrica -); próza; Bednár, Alfonz (slovenský literárny historik, prozaik, prekladateľ, scénárista. Nar. 13.10.1914 Rožňava Neporadza, dnes Neporadza - 09.11.1989 Bratislava); slovenská literatúra - texty; Sulík, Ivan (slovenský spisovateľ, literárny historik, publicista, editor, univerzitný progesor. Nar. 29.01.1943 Topoľčany, Slovensko -)