Stratený raj - Sloboda, Rudolf: 1938-1995 (Retro, 1988)
Román Stratený raj som začal písať na jar roku 1982... Určený bol predovšetkým tej vrstve čitateľov, ktorá ešte tak veľmi nepije. Ale práve táto vrstva podceňuje silu alkoholizmu a zdá sa jej, že s pitím môže kedykoľvek prestať. Málokto uvažuje o svojom pití, pokiaľ nemá ťažkosti - či už zdravotné alebo spoločenské. A potom naraz zisťuje, že jeho zdravotný stav je horší, ako si myslel...