Stratený raj - Sloboda, Rudolf: 1938-1995; Krížik, Ján: 1943- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1988)
Román Stratený raj som začal písať na jar roku 1982... Určený bol predovšetkým tej vrstve čitateľov, ktorá ešte tak veľmi nepije. Ale práve táto vrstva podceňuje silu alkoholizmu a zdá sa jej, že s pitím môže kedykoľvek prestať. Málokto uvažuje o svojom pití, pokiaľ nemá ťažkosti - či už zdravotné alebo spoločenské. A potom naraz zisťuje, že jeho zdravotný stav je horší, ako si myslel...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; alkoholizmus; próza; slovenská literatúra - texty; Sloboda, Rudolf (bol slovenský prozaik, básnik, dramatik, scenárista a autor literatúry pre deti a mládež. Nar. 16.04.1938 Devínska Nová Ves, Slovensko - 06.10.1995 Devínska Nová Ves, Slovensko)