Paragraf: Polárny kruh - Slobodník, Dušan: 1927-2001; Krížik, Ján: 1943-; Tomík, František: 1923-1998 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1992)
Spomienková kniha, prvá svojho druhu od slovenského autora, evokuje dramatické a vzrušujúce zážitky človeka, ktorý strávil od apríla 1945, od svojich osemnástich rokov, ako politický väzeň takmer desať rokov v sovietskych väzniciach a táboroch. Scenériou jeho rozprávania je väznica v ukrajinskom meste Vinnica a tábory na európskom severe, najmä tábor sprísneného režimu v Abeze blízko polárneho kruhu. Známy literárny vedec, prekladateľ a rusista sa v knihe nezameriava iba na svoje zážitky a skúsenosti, ale pred nami defilujú aj mnohé iné ľudské osudy.
Fotogr. na front. a predsádkach. Mimo edície.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; spomienky; väzni politickí; memoáre; próza; slovenská literatúra - texty; Slobodník, Dušan (slovenský spisovateľ, literárny vedec, prekladateľ a politik. * 11.04.1927 Pezinok, Slovensko - 13.12.2001 Bratislava, Slovensko); Beňo, Ján (slovenský prozaik, publicista, literárny kritik, prekladateľ, autor literatúry pre mládež. * 03.10.1933 Slatinka, okr. Zvolen, Slovensko -)