Vilma: Chlapec. Medené slnce - Šikula, Vincent: 1936-2001 1936- (Nová próza, 1979)
Vilma je časovo zasadená do prvých mesiacov a rokov po oslobodení. Kompozičným ťažiskom románovej trilógie je tesársky majster Guldán, jeho traja synovia a nevesta Vilma. Rozprávanie sa však opiera i osudy desiatok ďalších postáv, ktoré spoluvytvárajú predstavu života ľudí v priestore západoslovenského mestečka a dediny v 40. rokoch. Na osudoch predstaviteľov hlavných postáv chce dokázať, že i takí neznámi a bezvýznamní ľudia ako Guldánovci, sa môžu zúčastňovať na tvorbe dejín.