Vilma: Chlapec. Medené slnce - Šikula, Vincent: 1936-2001 1936-; Studený, Michal: 1939-; Rostoka, Vladislav: 1948- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1979)
Vilma je časovo zasadená do prvých mesiacov a rokov po oslobodení. Kompozičným ťažiskom románovej trilógie je tesársky majster Guldán, jeho traja synovia a nevesta Vilma. Rozprávanie sa však opiera i osudy desiatok ďalších postáv, ktoré spoluvytvárajú predstavu života ľudí v priestore západoslovenského mestečka a dediny v 40. rokoch. Na osudoch predstaviteľov hlavných postáv chce dokázať, že i takí neznámi a bezvýznamní ľudia ako Guldánovci, sa môžu zúčastňovať na tvorbe dejín.
Rozlož. tit. list.
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; Šikula, Vincent (slovenský prozaik a básnik, autor modernej literatúry pre deti a mládež, 19.10.1936 Dubová - 16.6.2001 Modra); povojnové poviedky; rodinné prostredie; poviedky o láske; próza; slovenská literatúra - texty; Studený, Michal (slovenský výtvarník, maliar. * 12.01.1939 v Prahe, Slovensko -); Rostoka, Vladislav, maďarský Laszlo Rostocku (maďarskoý grafik, plagátov, typograf. Maďarská akadémia výtvarných umení Fakulta výtvarných umení. Nar. 18.05.1948 Köbölkút, Československo -); Vilikovská, Božica, rodným menom Štúrová (slovenská prekladateľka, redaktorka. * 1931 Slovensko - 02.09.1985 Bratislava, Slovensko)