Vojak - Šikula, Vincent: 1936-2001 1936- (Erb, 1981)
Šikulova novela je rozprávaním vojaka z prvej svetovej vojny, ktorý sa ako invalid stane žobrákom a pútnikom. Jadrom novely je živel rozprávania drobných a väčších príhod, ktoré skutočne, no niekedy len zdanlivo odbočujú od deja, aby napokon vyústil do prekvapujúcej koncovky - tragickej smrti hrdinu. Navonok nenáročne rozprávanie príhod nadobúda tak v závere silný baladický ráz. Ideova problematika novely je teda veľmi závažná, lebo smeruje k rozpoznaniu protiľudskej podstaty fašizmu.