Vojak - Šikula, Vincent: 1936-2001 1936-; Hološka, Ľudovít: 1943-; Blažo, Pavol: 1943- (Bratislava Smena, 1981)
Šikulova novela je rozprávaním vojaka z prvej svetovej vojny, ktorý sa ako invalid stane žobrákom a pútnikom. Jadrom novely je živel rozprávania drobných a väčších príhod, ktoré skutočne, no niekedy len zdanlivo odbočujú od deja, aby napokon vyústil do prekvapujúcej koncovky - tragickej smrti hrdinu. Navonok nenáročne rozprávanie príhod nadobúda tak v závere silný baladický ráz. Ideova problematika novely je teda veľmi závažná, lebo smeruje k rozpoznaniu protiľudskej podstaty fašizmu.
Rozlož. ilustr. tit. list. Biogr. údaje.
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; prvá svetova vojna; spomienky vojaka; próza; slovenská literatúra - texty; Šikula, Vincent (slovenský prozaik a básnik, autor modernej literatúry pre deti a mládež, 19.10.1936 Dubová - 16.6.2001 Modra); Hološka, Ľudovít (slovenský ilustrátor, vysokoškolský pedagóg. * 18.09.1943 Jablonica, Slovensko -); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -)