Strieborný vietor: Telo - Šrámek, Fráňa: 1877-1952; Rapoš, Gabriel: 1917-1994; Truhlář, Břetislav: 1926-1990; Rumanský, Igor: 1946-2006; Štuková, Ľubica (Bratislava Smena S.l. SÚV SZM v Bratislave [vyd.], 1982)
Strieborný vietor je symbol čistej nepoškvrnenej lásky k životu, vyjadruje citový a zmyslový život generácie na prelome storočia a rokov po prvej svetovej vojne, nie v dekadentnom úniku do snov, ale v oslave plného využitia ľudského pozemského šťastia. Ďalej kniha obsahuje prózu Telo...
Ilustr. na front. 1. vyd. v Smene.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; romány o mladých; dospievanie; romány o láske; próza; slovenská literatúra - texty; Šrámek, Fráňa (bol český básnik, spisovateľ, dramatik a burič. * 19.01.1877 Sobotka, Česko - 01.07.1952 Praha, Česko); Rapoš, Gabriel, pseudonym: Gašpar Tribel, Martin Groš, J.B., Mikovíny (slovenský publicista, prekladateľ, dramaturg. * 14.06.1917 Brezno, Slovensko - 02.09.1994 Bratislava, Slovensko); Truhlář, Břetislav, pseudonym Ivan Jindřich (slovenský literárny vedec, historik, kritik, spisovateľ, publicista a prekladateľ. * 31.12.1926 Plotiště nad Labem, Česko - 29.07.1990 Bratislava, Slovensko); Rumanský, Igor (slovenský grafik a univerzitný profesor. Venoval sa prevažne grafickej tvorbe - drevoryt, drevorez, linoryt, známkovej tvorbe, knižnej ilustrácii, tvorbe exlibris a maľbe. Nar. 10.03.1946 v Demänovej, Slovensko - 10.08.2006 v Bratislave, pochovaný je v rodnej Demänovej, Slovensko); Smidová, Silvia (slovenská prekladateľka z nemčiny a švédčiny, členka Slovenskej spoločnosti prekladateľov odbornej literatúry. * 23.03.1947 v Malackách, Slovensko -)