Výtvarná výchova v 1. a 2. ročník pedagogickej školy - Bartko, Ján: 1948-; Bradová, Zuzana; Kocůrková, Jana; Bartko, Ján: 1948-; Hrabovský, Tibor; Schmidtová, Oľga; Pesselová, Mária (Slovenské pedagogické nakladateľstvo Bratislava, 1984)
Kniha sa zaoberá rozličnými stránkami výtvarného umenia. Jeho významom v živote človeka a spoločnosti, obsahom, teda tým, čím sa nám prihovára, formou, prostredníctvom ktorej vnímame obsah výtvarného diela, a to vždy v konfrontácii s jeho vývinom v jednotlivých historických epochách.
Výber z obsahu: Zobrazovanie a tvorba: Predmet výtvarnej výchovy. Maľba a maliarske techniky.
Kapitoly z dejín umenia. Slovníček cudzích výratov. Zoznam prameňov.
Keywords: dejiny umenia; umenie výtvarné; výtvarná výchova; Bartko, Ján (slovenský maliar, profesionálna tvorba a zároveň dlhoročný pedagóg pôsobiaci na Katedre výtvarnej výchovy a umenia Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove. * 04.11.1948 Dúžava, Slovensko -); techniky umenia; učebnice stredoškolské; metodické príručky