Zlatňanka - Ondriš, Ladislav: 1931- (Slovenský spisovateľ, 1984)
Rozprávanie autora v zaujímavej mozaike zachytáva atmosféru života malého slovenského mesta na pozadí najvýznamnejších okamihov našich moderných dejín, konca predmníchovskej republiky, Povstania a prvých povojnových rokov. Príbehy jednotlivých postáv, bohémskeho hudobníka Vilioniho, slobodnej matky Evy a ostatných zamestnancov miestneho hotela či iných malebných malomestských figúrok sú vykreslené v realistických detailoch, v radostiach i smútku, ale vždy pútavo. Osobitne zaujmú hrdinovia z robotníckeho prostredia, nemanželský muzikantov syn, ale najmä hlboko ľudské postavy starého železničiara Varga-báčiho a jeho blízkych, verne odrážajúcich protirečivý svet, ktorý ich obklopoval a ktorý svojim životom a prácou pomáhali pretvárať do jeho dnešnej podoby.