Zlatňanka - Ondriš, Ladislav: 1931-; Grúberová-Johanidesová, Oľga: 1942-; Strážay, Štefan: 1940- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1984)
Rozprávanie autora v zaujímavej mozaike zachytáva atmosféru života malého slovenského mesta na pozadí najvýznamnejších okamihov našich moderných dejín, konca predmníchovskej republiky, Povstania a prvých povojnových rokov. Príbehy jednotlivých postáv, bohémskeho hudobníka Vilioniho, slobodnej matky Evy a ostatných zamestnancov miestneho hotela či iných malebných malomestských figúrok sú vykreslené v realistických detailoch, v radostiach i smútku, ale vždy pútavo. Osobitne zaujmú hrdinovia z robotníckeho prostredia, nemanželský muzikantov syn, ale najmä hlboko ľudské postavy starého železničiara Varga-báčiho a jeho blízkych, verne odrážajúcich protirečivý svet, ktorý ich obklopoval a ktorý svojim životom a prácou pomáhali pretvárať do jeho dnešnej podoby.
Ilustr. na front. a predsádke.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; mestské prostredie; sfilmované romány; Ondriš, Ladislav, pseudonym L.O. Rosa (slovenský spisovateľ, politik. Striedal rôzne literárne žánre na zobrazenie deformácií človeka v modernom svete. * 19.02.1931 Zlaté Moravce, Slovensko -); Zlaté Moravce (Slovensko); próza; slovenská literatúra - texty; Zlaté Moravce (Slovensko); Strážay, Štefan (slovenský básnik, profesor, redaktor, prekladateľ z ruskej literatúry. * 10.11.1940 Igram, Slovensko -); Grúberová-Johanidesová, Oľga (slovenská maliarka a grafička. Venovala sa komornej maľbe a ilustrácii. * 23.04.1942 v Bratislave, Slovensko -)